VAMPIR PROTIV GIGANTA

Iako sam naslov zvuči kao neka kliše priča fantazije, reč je o istinitom događaju koji se odigrao pre desetak godina u Filadelfiji, SAD.
Naime, naš nesvakidašnji heroj Patrik Rodžers, inače samoproklamovani vampir, uhvatio se u koštac sa zastrašujućim gigantom, svojom bankom, Vels Fargo.
Sve je počelo 2009. godine, kada je Patrik, napisao pismo Vels Fargu, moleći ih za detaljne informacije o hipoteci na njegovom domu u Filadelfiji, nakon što mu se obratilo određeno osiguravajuće društvo. Naime, osiguravajuće društvo je pozvalo Patrika da osigura svoj dom na sumu od milion dolara, iako ista daleko premašuje vrednost njegove skromne kuće iz Viktorijanskog perioda, čime se neminovno uvećala i obaveza. Prema informacijama do kojih je uspeo da dođe, ustanovio je da je reč o vidu prinudnog osiguranja stambenih objekata u korist banke, te je uporno slao pisma Vels Fargu tokom naredne godine, kako bi pokušao da reši ovaj problem, ali se gigant nije odazvao.
Obuzet ličnim revoltom, naš heroj je započeo potragu za pravdom. Tumarajući po prašnjavim arhivima i pravnim bazama, Patrik je pronašao RESPA zakon iz 1974. godine. Prema odredbama ovog zakona, društva koja su hipotekarni poveriocu su dužni da potvrde prijem pisanih zahteva upućenih u vezi sa hipotekom u roku od dvadeset radnih dana, te da u naknadnom roku od 60 dana daju svoje izjašnjenje na iste, a pod pretnjom naknade štete i kazne.
Stoga, naoružan ovim zakonom, Patrik je krenuo u sudsku bitku. Uprkos sudskom nalogu, banka nije odgovorila na njegov zahtev, te je Patrik dobio presudu na osnovu izostanka i dosuđeni su mu troškovi postupka u iznosu od 1,173 dolara.
Kako je banka nastavila da ignoriše njegove zahteve i nije dobrovoljno platila dosuđene sudske troškove, Patrik je odlučio da pokrene postupak prinudnog izvršenja, te se obratio kancelariji lokalnog šerifa zahtevajući popis i prodaju pokretnih stvari iz kancelariji lokalnog ogranka Vels Farga.
Ovaj nesvakidašnji događaj privukao je veliku medijsku pažnju, te je banka odlučila da isplati potraživani iznos, čime je delimično zadovoljena pravda, a lokalna zajednica dobila krajnje nesvakidašnjeg heroja.

Tekst :
Aleksandar Lazarević

Foto:
Generisano po plaćenoj licenci u ilustrativne svrhe.

Izvori:
https://www.businessinsider.com/vampire-guest-fox-friends-patrick-rodgers-2011-2

The Vampire Who Beat Wells Fargo

 

CategoryZanimljivosti
logo-footer