Spor oko “selfija” makaki majmuna

Počevši još od 2008. godine, britanski fotograf Dejvid Slejter je putovao u Indoneziju kako bi fotografisao ugroženu grupu makaki majmuna (Celebes crested makake). Tokom 2011. godine Slejter je dao licencu za nekoliko fotografija agenciji “Caters News”, koja ih je objavila zajedno sa promotivnim saopštenjem za medije, koje je sadržalo izjave fotografa o načinu nastanka tih fotografija. Ubrzo potom u julu 2011., nekoliko publikacija, uključujući “The Telegraph” i “The Guardian”, prenelo je priču i objavilo slike zajedno sa člancima u kojima su citirane izjave Slejtera opisujući fotografije kao selfi-portrete napravljene od strane samih majmuna.

Slejter je objasnio da su majmuni bili zainteresovani za kameru i opremu, ali su pokušavali da pobegnu s kamerom. Kako bi dobio portret majmuna, postavio je kameru na stativ sa širokim objektivom i optimizovao postavke za dobijanje krupnog kadra, a takođe je postavio daljinski okidač od kamere pored nje. Majmuni, nakon što su videli postavljenu opremu, radoznalo su joj prišli nakon čega su oko 30 minuta posmatrali svoje odraze u objektivu, igrali se s opremom i okidali daljinski više puta.

Nakon ovog objašnjenja, Slejter je dodao da su neki mediji netačno izveštavali o tome kako je dobio selfi, ali je prihvatio to kao zabavu i dobru promociju za konzervaciju te vrste majmuna.

Međutim, u periodu od 2011. do 2018. godine, došlo je do niza sporova u vezi sa autorskim pravima na “selfijima” koje je napravila grupa makaki majmuna koristeći opremu ovog britanskog fotografa. Sporovi su uključivali “Wikimedia Commons” i blog “Techdirt”, koji su “hostovali” slike na svojim serverima nakon što su bile objavljene u novinama u julu 2011. godine, uprkos protivljenju Slejtera koji je tvrdio da poseduje autorska prava i organizacije “People for the Ethical Treatment of Animals” (PETA), koja je tvrdila da bi autorska prava trebala pripasti neposredno majmunima.

Slejterova teza se bazirala na činjenici da je kreirao situaciju u kojoj su slike nastale putovanjem u Indoneziju, stvaranjem prijateljstva sa grupom divljih makakija i postavljanjem kamere tako da selfi može da se dogodi. Wikimedia Foundation je odbila Slejterov zahtev da ukloni sadržaj, tvrdeći da autorska prava ima stvaralac, te da stvaralac koji nije čovek ne može imati autorska prava, te da su slike stoga u javnom vlasništvu.

Tokom decembra 2014. godine, Uprava za autorska prava Sjedinjenih Američkih Država je izjavila da dela koja nisu kreirala ljudi, kao što je fotografija napravljena od strane majmuna, nisu podložna autorskim pravima. Uprkos tome veliki broj pravnika u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji je tvrdio da je uloga Slejtera u procesu fotografisanja možda bila dovoljna da se uspostavi validan zahtev za autorskim pravima, iako bi ovu odluku morao doneti sud.

U posebnom sporu, PETA je pokušala iskoristiti ove selfije majmuna kako bi uspostavila pravni presedan da životinje treba proglasiti nosiocima autorskih prava. Kako je Slejter je prethodno objavio knjigu koja sadrži fotografije putem kompanije “Blurb Inc”, PETA je podnela tužbu protiv Slejtera i Blurb-a, tražeći da se autorska prava dodele makakiju i da PETA bude zadužena za prihode od fotografija u korist ugrožene vrste.

Federalni okružni sud je odbacio tužbu PETA-e, jer je ocenio da majmun ne može posedovati autorska prava prema zakonima Sjedinjenih Američkih Država. Protiv ove odluke PETA je uložila žalbu. Međutim, tokom septembra 2017. godine, PETA i Slejter su postigli nagodbi prema kojoj će Slejter donirati deo budućih prihoda od fotografija organizacijama za zaštitu divljine.

Apelacioni sud je u aprilu 2018. godine, okončao polemiku odbivši žalbu sa obrazloženjem da životinje ne mogu biti nosioci autorska prava i izrazio zabrinutost ceneći da su motivacije PETA-e bile da promoviše svoje interese umesto da štiti prava majmuna.

Tekst:
Aleksandar Lazarević

Slika:
Generisana po plaćenoj licenci

Izvori:
https://en.wikipedia.org/wiki/Monkey_selfie_copyright_dispute
https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/09/12/550417823/-animal-rights-advocates-photographer-compromise-over-ownership-of-monkey-selfie
https://edition.cnn.com/2018/04/24/us/monkey-selfie-peta-appeal/index.html

CategoryZanimljivosti
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

logo-footer